ARTRÓZA NEBO ARTRITIDA?

Pokračovat níže
ARTRÓZA NEBO ARTRITIDA?

Bolí vás stále klouby, ale nevíte, čím to je! Někteří mluví o artróze, jiní o artritidě. Jak se v tom ale vyznat, když vy se chcete bolesti hlavně zbavit? Pojďme se tedy artróze a artritidě podívat na kloub:  

 

Datum zveřejnění:

Jaký je rozdíl mezi artrózou a artritidou? 
Artróza je obecně degenerativní poškození kloubů a artritida je aktivní zánět uvnitř kloubu, který může být jak hnisavý, tak jakýkoli jiný.
 
 Trpí těmito obtížemi i mladí ? Pokud je artróza degenerativní onemocnění, zatímco artritida zánětlivé, znamená to, že u mladších lidí je častější artritida? 
Nemusí tomu tak být. Artróza se velmi často projevuje už i mladých lidí - záleží na tom, jak daný kloub byl dříve zatěžován nebo přetěžován a jestli došlo k úrazu. Znamená to, že poúrazová artróza se nevyhýbá ani velmi mladým lidem. Statisticky se prokázáno, že u vazivových poraněních kolene dojde k poúrazové artróze ve 100% po pěti až sedmi letech po úrazu. Takže i 20ti letý člověk může mít artrózu.
 
Co tato kloubní onemocnění způsobuje? Má na ně vliv dědičnost? 
U artritidy samozřejmě vliv dědičnost nemá, neboť jde o zánět. K artritidě ale může dojít, pokud se do kloubu dostane nějaká infekce z krve - třeba při zápalu plic, někdy i může dojít k zánětu v důsledku některých virových onemocnění (třeba borélie). Mohou to být i reaktivní artritidy, kdy zánět způsobují krystaly myseliny močové (choroby typu dna). Co se týče artrózy, ta může být poúrazová a nebo artróza spojená s jiným onemocněním - například s revmatismem, tady dědičnost samozřejmě může hrát svoji roli.
 
Jakým typem bolesti se onemocnění projevuje? (Např. občas mě bolí malé klouby u pravé ruky, nejspíš z klávesnice – může to být začátek kloubního onemocnění?)
Čistě teoreticky to možné je, ale je potřeba opět rozlišit, zda jde o artrózu u nějakého konkrétního kloubu nebo artritidu, jakožto zánětlivé onemocnění. Pakliže se zaměříme spíš na onemocnění mnoha kloubů najednou - tak zvanou polyartrózu - pak jde o revmatismus, který se skutečně může projevovat bolesti drobných kloubů rukou, ale i nohou. Stejně tak to mohou být ale nosné klouby nohou, ramenní klouby či páteř.

Jak můžeme problémům s klouby předcházet? Životní styl – co jíst, jaké sporty jsou vhodné, pomáhá např. saunování?
Budeme-li hovořit o artróze abecně, pak je nejlepší se nejprve zamyslet nad tím, co kloubům dobře nedělá a rychle se toho vyvarovat. Pokud přiberete po třicítce nějakou desítku kilo nadváhy, pak je to pro klouby vyslovený šok a začnete je neúměrně přetěžovat a klouby na to nejsou zvyklé a zničí se. Strava a nepřejídání se jsou velmi důležité. Krom váhy je to prevence úrazů kloubů při sportu. V neposlední řadě je to správná chůze, správné postavení nohou. Pokud Vám ortoped či podolog řekne, že nemáte úplně rovnou osu dolnách končetin, tak je dobré ji co nejdříve začít korigovat - lze to cvičením, kvalitními korekčními stélkami do obuvi například Formthotics, které jsou lehké, měkké a sami si je chůzi vytvarujete a my Vám je poté dále upravíme. Co se týče saunování, tedy žádnou preventivní úlohu tu není. saunování, pokdu vám dělá dobře, je fajn a zdravé.

Jaké jsou první příznaky nemoci?
Pokud jde o akutní artritidu, pak kloub oteče, naplní se tekutinou a bolí, pacient má teplotu. Pokud se jedná o velké klouby, jde už o velké nebezpečí, protože pacient může jít až do sepse. U běžných kloubních onemocnění, člověk cítí zatuhnost, tupou bolest a většinou trvá nějakou dobu, než rozhýbe prsty či než se rozejde.

Jaká je možná léčba? 
Artritida - je potřeba se zaměřit na příčinu a pak ji léčit. Revmatistismus - léčba léky na revmatismus. Artróza - nejprve se musíme snažit o zlepšení funkce kloubu a zachovat správnou osu (ať už vhodnou obuví nebo stélkami Formthotics, poradí vám ortoped nebo fyzioterapeut). Podle míry poškození chrupavky v kloubu pak rozlišujeme různá stádia artrózy. Pokud u nás v ORP Centrum léčíme pacienta v počátečním stádiu artrózy, pak většinou stačí vhodný pohybový režim, cvičení, které ho naučíme, s vhodnou fyzikální léčbou (elektromagnety) a velmi dobré zkušenosti máme s aplikací krevní plazmy. Podstatou účinku této bioterapie jsou vlastnosti krevních destiček (trombocytů), které uvolňují řadu bílkovin, mj. tzv.cytokiny a růstové faktory. Ve speciální centrifůze odstředíme krev a do postiženého místa je aplikována už jen pacientova vlastní léčivá krevní plazma. „Celá metoda urychluje proces hojení, ale mimo jiné i zrychluje rehabilitaci a významně zkracuje dobu zotavení po úrazech a operacích. V lednu jsme odstartovali léčbu pomocí nejvýkonnější laseru na trhu - HILTERAPIE. Pokud se aplikuje několikrát na artrózu nižšího stupně a spojí se s vhodnou rehabilitací a správnými fyzioterapeutickými technikami, pak lze počítat s úspěchem.

Jak léčíme artrózu v ORP Centru:

1. Konzultace s ortopedem ORP Centra 
2. Léčba krevní plazmou
3. Hilterapie
4. Plán rehabilitací s fyzioterapeutem (alespoň 1x týdně hodinu)
5. fyzikální léčba